وي افزود: در حال حاضر چهارچوب اصلي فعاليتها در توس مشخص است . تعداد زيادي ريز پروژه تعريف شده است که همگي آنها نيازمند تهيه طرح مطالعاتي است.
سياوش صابري گفت: متأسفانه اخيراً تعدادي از سرمايهگذاران بخش خصوصي که در انجام تعهداتشان و اجرايي کردن تفاهم نامههاي خود ناموفق بودهاند، اقدام به انجام اظهارنظرهاي غيرکارشناسي در اين زمينه کردهاند .
وي با اشاره به اظهارنظر چاپ آن در يک روزنامه با اين مضمون که شرکت توسعه گردشگري بهعلت دولتي بودن نميتواند در توس کار کند ، گفت: تنها سودي که از اين اظهارنظرها و چاپ آن در مطبوعات حاصل شده است ، افزايش قيمت زمينهاي منطقه است.
صابري افزود: اين اعتراض مدير پايگاه توس به اظهارنظرهاي غيرکارشناسي از سوي افرادي است که داراي صلاحيت علمي و اجرايي نيستند و با اين بيانات خود، تحقق پروژهها را با تأخير مواجه ميکنند و مي بايست جريان خبري در خصوص موضوعات ميراث فرهنگي کنترل شود.
مدير پايگاه توس در بخش ديگري از صحبتهاي خود گفت: ما ليزر اسکن تعدادي از بناهاي تاريخي توس را با همکاري مشاوران نقشهبردار آغاز کرديم که البته با توجه به اينکه در بناهاي توس، تزئينات معماري زيادي وجود ندارد، از روش ليزر اسکن عادي استفاده شده است.
وي با اشاره به اينکه توس در قديم داراي 4 شهر بوده است، توضيح داد: نوغان، تابران، رادکان و طرق بس، چهار شهر قديم توس بودهاند که نوغان همان مشهد الرضاي امروزي است، تابران مکان آرامگاه فردوسي، رادکان همان محلي که برج رادکان در آن قرار دارد و طرق بس نيز که گفته ميشود همان طرقبه امروزي است ولي هنوز محوطه باستاني آن پيدا نشده است.
صابري با اشاره به اينکه رادکان از شهرهاي آباد منطقه توس بوده است افزود: نقشهبرداري محدوده رادکان انجام شده است و به دنبال تصويب حريم آن هستيم.
وي گفت: طرح باغ ـ راه توس نيز از محل اعتبارات گردشگري سازمان ميراث فرهنگي استان خراسان رضوي در حال پيگيري است . اين طرح از سه راهي فردوسي آغاز و تا ابتداي شهر توس ادامه دارد که در آن 2 مسير دسترسي تندرو و دو مسير کندرو و نيز مسيرهاي دسترسي به روستاهاي طرفين آرامگاه در نظر گرفته شده است.
سياوش صابري با اشاره به درخواست انجام شده از شرکت برق و اداره راه براي صدور مجوز جهت انجام سيستم روشنايي خاص براي اين مسير گفت: در صورت تائيد، در صدد هستيم يک سيستم روشنايي ويژه براي اين مسير طراحي و اجرا کنيم.
مدير پايگاه تاريخي توس همچنين از آماده شدن فاز اول طرحي به مساحت 7 هکتار براي جلوي آرامگاه خبر داد و گفت: پس از انجام مطالعات باستانشناسي که در هفتههاي گذشته تدقيق شد، سئوالي مطرح بود که آيا باغي که آرامگاه فردوسي در آن قرار دارد، در فضاي جلوي آرامگاه نيز ادامه داشته است و يا باغ فردوسي همين محدوده مربع فعلي بوده است که با انجام گمانهزني مشخص شد که فضاي جلوي آرامگاه نيز بخشي از باغهاي قديمي است که البته هم ميتواند متعلق به باغ فردوسي باشد و هم ميتواند مربوط به باغات ديگر شهر توس باشد.
صابري در ادامه اظهار داشت : قرار است فضاي مقابل آرامگاه فردوسي که بخش زيادي از آن هم اکنون در تملک سازمان است و تقريباً با فضاي فعلي باغ فردوسي بالغ بر 5 هکتار برابري ميکند، به باغ فعلي اضافه شود. يعني باغ فردوسي از سمت جنوب گسترش خواهد يافت که عنوان اين طرح نيز جلوخان باغ آرامگاه فردوسي است.
وي با اشاره به اطمينان از عدم وجود لايههاي تاريخي در اين منطقه گفت: به نيت احترام به اين مکان، ساخت هرگونه مستحدثات را از ارتفاع صفر ـ صفر به بالا ممنوع کردهايم و سرويسهاي بهداشتي و نمازخانهاي که براي اين فضا در نظر گرفته شده است نيز کاملاً در زمين قرار خواهد گرفت و فضاي سبز تمام اثر کالبدي سرويسها را حذف خواهد کرد. بنابراين در فرآيندي چند ساله سرويسهاي بهداشتي داخل باغ نيز حذف خواهد شد.
مدير اين پايگاه، ايجاد فضاي سبز مناسب براي باغ- آرامگاه فردوسي را نيازمند گذر زمان دانست تا درختها به حد مطلوبي از رشد برسند.
وي گفت: در تلاش هستيم تا با جلب همکاري روستائيان، مسير تردد فعلي ايشان را به حدود 200 متر پائينتر منتقل کنيم تا محور تردد فعلي به محور پياده تبديل شود و ديگر در اين محل وسائط نقليه تردد نکنند.
صابري با اشاره به اينکه سالها قبل انجمن آثار ملي با اين تفکر که هارونيه منتسب به غزالي است، گفت: اين انجمن قصد باغسازي در حد فاصل آرامگاه فردوسي و آرامگاه غزالي را داشته است که بعدها اين خطا اصلاح شد. اما خوشبختانه زمينهاي دو طرف اين فضا در تملک سازمان قرار گرفت. لذا مشکل مالکيت براي اجراي طرح جلوخان وجود ندارد و صرفاً درصدد تغيير مسير تردد روستائيان هستيم.
وي گفت: وسعت باغ ـ آرامگاه فردوسي از حدود 50 هزار مترمربع به حدود 100 هزار متر مربع افزايش خواهد يافت که اين اقدام ، گامي در راه بهسازي اين مجموعه است./120
انتهای پیام/